İyi Yaşa

regl

Menstruasyon Döngüsü ve Evreleri

iyi yaşa app nedirHer ay sistematik bir işleyişle süregelen menstrüel döngü, kadın üreme sisteminde (özellikle rahim ve yumurtalıklar) oluşan ve hamileliği mümkün kılan düzenli doğal değişim olarak tanımlanıyor.  

Dilersen öncelikle menstrual döngüyü detaylarıyla inceleyeceleyelim, ardından süreci daha kolay geçirmeni sağlayacak önerilerime göz atalım. 

Menstrual döngü (adet döngüsü) nedir?

Menstrual döngü (adet döngüsü), üreme çağındaki kadınlarda yaklaşık olarak 28 günde bir tekrar eden sürece verilen isimdir. Bu döngü, Menstruasyon süreci ile başlayıp Luteal Faz ile son bulur ve menopoz dönemine kadar da devam eder. Tabii bu süreç, özellikle de salgılanan hormonlar nedeniyle hem bedensel hem de ruhsal birtakım farklılıkları da beraberinde getirir. Her bir evrenin etkisi farklıdır. Dilersen bu evreleri yakından tanıyalım! 

Menstruasyon (1-7. gün) 

Menstruasyon evresi, menstrual döngünün başlangıcıdır. 11-14 yaş aralığında başlayan bu döngü, ergenlikten menopoza kadar uzanır. Fazlar arasında en yakından tanıdığımız süreç ise adet kanamasının olduğu menstrüasyondur. 

Tüm bu dönem, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Bu sürecin sancılı veya sancısız olması ya da uzun veya kısa olması farklılık gösterebilir. Döngünün aralığı ise 21 ila 35 gün arasında normal kabul edilir.

Bu dönemlerde kadınlar şiddetli karın ağrıları ile karşı karşıya kalabiliyor. Ancak bu dönemdeki ağrıları hafifletecek birkaç yöntem mevcut. Ağrılı bir süreçten geçiyorsan ve imkanın varsa uyumak en kesin çözümlerden biri olabilir. Ancak böyle zamanlarda bir an olsun ağrıdan uzaklaşıp uykuya dalabilmek zorlaşabiliyor. Bunun için hafif tempoda yoga egzersizleri yapabilirsin. İrem Ortaç ile Uyku Öncesi Yoga dersi bu konuda iyi bir seçenek olabilir. 

Eğer “yerimden kalkamayacak kadar kötü oluyorum” diyorsan meditasyon yapabilir veya İyi Yaşa Spotify hesabından seni rahatlatacak bir playlist seçerek sıcak bir çayı demleyebilirsin. Böylece hem içini ısıtacak hem de bitkilerin şifalı etkisinden faydalanabileceksin. 

Foliküler Faz (7-14.gün)

Foliküler faz; menstruasyondan sonra, yani regl döneminin bitmesinin akabininde başlar ve ovulasyonun başlaması ile son bulur. Bu süreçte vücuttaki östrojen seviyesinde artış olur. Beyinde bulunan hipofiz bezi tarafından FSH’un (Folikül uyarıcı hormon) salgılanmasıyla yumurtalıklardaki foliküller olgunlaşmaya başlar. Ancak tek bir yumurta döllenmeyi sağlayacak olgunluğa ulaşır. Eğer birden fazla folikül olgunlaşıp, döllenirse bu durum çoğul gebelikle sonuçlanır. Bu süreçte, hamilelik olasılığına karşı rahim duvarı kalınlaşır ve damarlanır.

Foliküler Fazın fizyolojik etkilerinden kabaca bahsettikten sonra, dilersen bu süreci en iyi nasıl değerlendirebileceğine de bir göz atalım!

Menstrual döngünün ikinci fazı olarak kabul edilen Foliküler Fazın, regl döneminin son bulmasıyla başladığından söz etmiştim. Bu süreç aynı zamanda; enerjinin yerine geldiği, birçok konuya karşı hevesli ve motive olduğun bir haftaya da denk geliyor. Sen de motivasyon dolu bu süreci daha verimli bir hale getirmek istiyorsan, uzun zamandır ertelediğin şeyleri teker teker hayata geçirebilirsin. Bu, bir spor düzeni oluşturmak veya ne zamandır gözünde büyüttüğün o sağlıklı yaşama sahip olma isteği olabilir. İyice dinlendiğin bir haftanın sonrasında artık hedeflediğin sen olabilirsin! regl

Dilersen bu sürece İyi Yaşa’daki Fitness videolarına göz atarak başlayabilirsin. Böylece, hedefine yönelik yüzlerce video arasından seçim yaparak hayalini kurduğun vücuda ulaşabilirsin. Tabi bu süreci daha hızlı bir hale getirmek de yine senin elinde. Disiplinli bir şekilde yapacağın egzersizlere ek, sağlıklı beslenme rutinine de sahip olursan bu süreç daha da kolaylaşacak. 

Yine de sağlıklı beslenme deyince yüzünü ekşitme. Tatsız tuzsuz yemekler ve sıkıcı diyet listeleri artık geçmişte kaldı! İyi Yaşa Mutfak’taki lezzetli tabaklar, sağlıklı yemeklere karşı önyargını da kıracak. Bunun için ilk olarak Ege Küçükfidan ile Falafel Burger videosuna göz atabilirsin. Üstelik kendi yemeklerini kendin yapman, mutfakta vakit geçirmen, lezzetli yemekleri çıkarabileceğini görmen de bu sürecin sağlıklı beslenmene ek olarak sana katacağı diğer olumlu etkilerden bitanesi.

Foliküler fazın taze bir enerji taşıdığından söz ettik. Ancak yine de bir işe başlamak sana zor geliyor veya başladığın süreci sürdürebilmek senin için imkansız gibiyse Element Yoga Seri’mize veya elementlerle ilgili yazdığımız bloglara bir göz atabilirsin. Böylece yeni şeylere başlama enerjisine sahip olabilirsin. Dilersen Ateş Elementi Nedir?  ve Toprak Enerjisi Nedir? yazılarıma da bir göz atabilirsin. 

Ovulasyon (Yumurtalama) Fazı (14- 21.gün)

Ovulasyon, olgunlaşmış yumurtanın yumurtalıktan atıldığı dönemdir. Üçüncü haftayı kapsayan bu süreç, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için en kritik zamanlardan biri. Rahme doğru fallop kanalına bırakılan yumurtalar, 24 saatte bir spermle birleşmediği yani döllenme gerçekleşmediği sürece ölür ve hamilelik gerçekleşemez. 

Foliküler Faz’ın fizyolojik etkilerinden kabaca bahsettikten sonra, eğer çocuk sahibi olmak gibi bir beklentin yoksa, dilersen bu süreci en iyi nasıl değerlendirebileceğine de bir göz atalım!

Menstrual döngünün üçüncü fazı olarak kabul edilen Ovulasyon (Yumurtalama) Evresi için, Foliküler Faz’ın devamı niteliğinde olduğunu söyleyebilirim. Bu süreç, geçen haftayı nasıl değerlendirdiğine göre değişiklik gösterebilir. Eğer güzel başlangıçlara yelken açarak değerlendirilmiş bir haftayı geride bıraktıysan, daha da motive olacak ve kendinle gurur duyacaksın. Ancak tam tersi yönde ilerlediysen bu hafta kendi içinde birtakım yüzleşmeler yaşayabilirsin. Dengeli bir ruh hali yakalamak konusunda zorlayıcı olabilecek bu haftada ilgin varsa yogaya başlayabilirsin. Yoga; kendini yargılamanın muhtemel olduğu bu süreçte akışta kalmanı kolaylaştıracak, ruhuna ve bedenine iyi gelecek en iyi seçeneklerden biri olacaktır. Bunun için Özge Zeynep Sayman ile Temel Hizalanma Akışı dersiyle temel yoga pratiklerini tecrübe edebilirsin. Eğer halihazırda yoga ile ilgilenen biriysen her seviyeye uygun yoga dersleri için İyi Yaşa’ya göz atabilirsin.

Luteal Faz (21-28. gün)

Luteal Faz, menstruasyon döngüsünün son evresidir. Ovulasyon sürecinde atılan yumurtaların içinde gelişen folikül, yumurtalıkta kalmaya devam eder. Folikül yumurta atıldıktan sonra Korpus Luteum denen bir yapıya evrilir. Progesteron hormonunun salgılanmaya başladığı bu süreç, rahmin kalınlığını yitirmesini engeller ve döllenmiş yumurtanın rahime tutunmasını sağlar. Ancak bir hafta içerisinde döllenme gerçekleşmez ise Korpus Luteum işlevini yitirir. Ardından rahim duvarı parçalanır ve kanama gerçekleşir, ki bu da bir sonraki döngünün başlangıcı olan menstruasyon dönemini beraberinde getirir.

Luteal Faz’ın fizyolojik etkilerinden kabaca bahsettikten sonra, dilersen bu süreci en iyi nasıl değerlendirebileceğine de bir göz atalım!

Regl olan kadınların %12’sinin muzdarip olduğu, çevremizden sıkça duyduğumuz veya bizzat deneyimlediğimiz PMS dönemi bu fazda gerçekleşir. Premenstrüel Sendrom şeklinde açıklanan bu dönem, menstrual döngünün öncesinde bedensel ve ruhsal olarak yaşadığın zorlayıcı etkileri de beraberinde getirir. Yine de bu süreç için hala yapabileceğin bir şeyler var! 

Rahatlatıcı müzikler dinlemek, meditasyon yapmak, sağlıklı tatlılar denemek, gevşetici çaylar denemek veya uyumak; bu süreçte işini kolaylaştıracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!