İyi Yaşa

tatli

Regl Döneminde Neden Tatlı Krizi Yaşarız?

yemek-tarifleriRegl öncesinde veya regl döneminde canımızın tatlı istemesi bir klasiktir. PMS olarak adlandırılan adet öncesi sendromu; tatlı krizine, duygusal yeme ataklarına ve iştah açıklığına ek olarak; gerginliği, dengesiz ruh halini ve halsizliği de beraberinde getirebilir. Hormonların ve duyguların tetikleyici olduğu bu dönem, araştırmalara göre kadınların %12’sinde daha yoğun bir şekilde geçmektedir. Hazırsan regl döneminde neden tatlı krizleri yaşadığımızı ve bu dönemde nasıl beslenmemiz gerektiğini  mercek altına alalım. 

Regl Döneminde Neden Tatlı Krizi Yaşarız?

Hormon seviyesindeki değişimler, normal düzendeki beslenme şekli ve duyulan duygusal açlık; regl döneminde yaşanan durumlar üzerinde belirleyici faktörler arasında yer alır. Özellikle de azalan östrojen ve artan progesteron hormonları, bu süreçte birtakım farklılıkları açığa çıkarır. Bu durum; tüm vücudu etkiler. Östrojenin düşmesi, kan şekerinin de düşmesine neden olur. Bu da aç olmadığın halde duyduğun yemek yeme ihtiyacını ve özellikle de tatlılara düşkünlüğünü arttırır. 

Bununla birlikte adet kanaması sırasında, dopamin ve serotonin seviyesinde de östrojene bağlı olarak düşüş gözlemlenir. Özellikle de çok tatlı yiyen kişilerde dopamin daha çok salgılandığından, bu azalma ile şekere sarılma ihtiyacı da artar. Bu nedenle eğer günlük hayatında da yüksek miktarda tatlı tüketen biriysen, bu süreçte de canının tatlı istemesi muhtemeldir. 

Genel olarak tatlı krizlerinin birçok nedeni olabilir. Yukarıda bahsettiğim fizyolojik etkilerin yanında, kendini “regl dönemimde tatlı yemeye hakkım var!” şeklinde şartlaman da bir diğer etken olarak gösterilebilir. Öncelikle böyle bir düşünceye sahipsen bir anca bu fikirden kurtulmalısın. Yine de canın gerçekten tatlı yemek istiyorsa tüketebileceğin sağlıklı alternatifler daima mevcut. İyi Yaşa Mutfak’taki sağlıklı ve lezzetli tatlıları görünce bana hak vereceksin.

Regl döneminde tatlı yemek zararlı mı?

Rafine şeker ve trans yağ içeren besinlerin tüketilmesi, yalnızca regl döneminde değil daima sakıncalıdır. Yine de “tatlı zararlıdır!” şeklinde bir kodlama yapmana ve kendine yasaklar koymana gerek yok. Birçok ciddi hastalığı da beraberinde getiren bu tür besinler yerine, daha sağlıklı alternatifler yaratabilirsin. Bu satırları okurken, aklının bir köşesinden sağlıklı  alternatiflerin lezzetsiz olduğu düşüncesi geçiyorsa, daha fazla zaman kaybetmeden Tiramisu Topları tarifini deneyerek, bu ön yargını kırabilirsin. Bu yargılarını yıkacak keyifli tabaklar için İyi Yaşa Mutfak’taki diğer tariflere de göz atmanda fayda var:)  

Tatlı krizlerinin önüne geçmek için yapabileceğin basit çözümler

Böyle dönemlerde, hamur işi ve tatlılar ilk  başvurduğumuz seçenekler arasında yer alır. Evet, bunlar moralin bozukken başvurduğun abur cuburlarla aynı ürünler. Çünkü, her ikisi de altında duygusal bir boşluğu ve düşük dopamin seviyesini barındırıyor. Ancak bu süreçte hala yapabileceğin birkaç şey var: 

  • Yapmaktan keyif aldığın aktivitelerde bulun: Bu durumun önüne geçmek için zamanın nasıl geçtiğini fark etmediğin, yaparken keyif aldığın şeylere başvur. Resim çizmek, müzik aleti çalmak, spor yapmak (düşük tempoda), ahşap boyamak, farklı tarifler denemek gibi aktiviteler daima iyi bir seçenek olacaktır. 
  • Bol miktarda su tüket: Su içmek hem şişkinlik şikayetlerini azaltacak hem de krampların giderilmesine destek olacaktır.
  • Evdeki rafine şeker içeren ürünleri ortadan kaldır. Bu tür ürünlerin evde olması, canının çekme ihtimalini de artıracaktır. Bunun yerine sağlıklı tarifler yaratabileceğin yulaf, muz, bitter çikolata, chia gibi ürünleri bulundurabilirsin. Söz konusu yulaf olunca yüzünü ekşitmeni anlayabiliyorum. Ancak tadı tuzu olmayan yulaflı tabaklar geçmişte kaldı. Eti Lifalif ile Lezzetli ve Pratik Tarifler Serisi ile hem tatlı hem tuzlu birçok leziz tarife ulaşabileceksin. Bunun için Yulaflı Islak Kek güzel bir başlangıç olabilir.
  • Dışarıda vakit geçir: Eğer ağrılı bir sürecin yoksa kendini sahile veya yürüyüş parkurlarına atabilirsin. Yoga yapmak da bir başka alternatif olabilir elbette. Her Seviye Vinyasa Akışı ve Detoks Yoga bu süreçte sana iyi gelecek yoga derslerinden. bu süreçte kendini çok daha iyi hissetirecektir.  Ancak bu süreçte kendini zorlamamaya da özen göstermelisin. 

Adet Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz?

  • Demir kaybına karşı kırmızı et tüket

Adet döneminde vücutta genellikle; demir, magnezyum ve D6 vitamini seviyelerinde düşüş yaşanır. Bu sürecin daha zorlu geçmesine sebep olacağı için demir eksikliği yaşamayı istemeyiz. 

Tüm olumsuz etkilerinin yanında demir eksikliği, adet döneminde daha yorgun hissetmene de yol açan bir şeydir. Bu nedenle özellikle de bu süre boyunca kırmızı et, yumurta, tavuk, balık gibi besinleri tüketmeye özen göstermelisin. Bununla birlikte; C vitamini, demirin emilimini artırdığından maydanoz ve bolca limon kullanarak da bu bu besinleri tüketebilirsin. Taze sıkılmış portakal suyu da iyi bir seçenek olacaktır.

  • Magnezyum ve kalsiyum eksikliğinin önüne geç

Magnezyum eksikliği tatlı ihtiyacını da doğurur. Sen de magnezyumun bulunduğu; tahıllar, kuruyemişler, beyaz et, peynir, avokado, yumurta ve portakal suyu gibi besinlerle oluşacak atakların önüne geçebilirsin.

Regl döneminde vücuttaki magnezyum seviyesindeki azalmaya ek olarak kalsiyumda da düşüş olur. Kalsiyum için; süt, yoğurt, fındık ve yeşil yapraklı sebzelere göz atabilirsin. Eğer yeşil sebzelerle aran iyi değilse onları yemek yerine içmeyi de deneyebilirsin. Çünkü içerisine katacağın farklı ürünlerle tadını yoğun olarak hissetmeyeceksin. Yeşil Smoothie bunun için eşsiz bir seçenek olacaktır 🙂 iyi yaşa app nedir

Regl sürecini kolaylaştıracak tavsiyeler

  • Regl döneminden bir hafta önce tuz tüketimini keserek oluşacak ödemin önüne geçebilirsin.
  • Bu süreçte göğüste yaşanan hassasiyeti minimize etmenin de bir yolu var. Kahve, kola ve çay gibi kafein içeren besinlerden uzak durarak gögüs ağrılarını hafifletebilirsin. 
  • Yemeklerden hemen sonra çay tüketmek, vücutta demirin emilimini engeller. Eğer  regl dönemindeysen çay içtiğin zaman dilimine dikkat etmeni öneririm.
  • Özellikle bitter çikolata, hem sağlıklı hem de sakinleştirici bir etkiye sahip olmasıyla adet sürecinde hayat kurtarıcı bir seçim olabilir. Sen de günde 20 grama denk gelecek şekilde %60 ve üstü kakao oranına sahip olan bitter çikolataları tercih edebilirsin. Bitter çikolatadaki kakao; dopamin arttırıcı, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip olmasıyla kullanım dozu aşılmadığı sürece oldukça sağlıklı bir seçenektir. Üstelik regl dönemindeki karın kramplarını da yatıştıracak etkilere sahiptir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!