İyi Yaşa

beslenme

Duygusal Beslenme Nedir?

yemek-tarifleriHepimizin hayatında bazı dönemler yolunda gitmeyen şeyler olabilir.  Bu gibi durumlarda çoğunlukla var olan olumsuz durumu analiz etmeye ve çözmeye çalışırız. Ancak bazı durumlarda sorundan bir kaçış yolu ararız. İşte duygusal beslenme dediğimiz olgu, tam da bu gibi durumlarda devreye giren bir kaçış yoludur. 

Peki, duygusal beslenme tam olarak nedir? Sağlığa olan olumsuz etkileri nelerdir? Bir yeme bozukluğu mudur yoksa sadece belirli dönemlerde mi kendini gösterir? 

Duygusal Beslenme Nedir?

Duygusal beslenmeyi; hayatımızda gelişen olumsuz durumları, olguları veya duyguları bastırmak için yemek yemeye yönelmek şeklinde tanımlayabiliriz. Yapılan araştırmalara göre, bir insanın normalin üzerinde yemek yemesi %75 duygusal sebeplerle açıklanmaktadır. Bu duygusal sebeplere örnek olarak öfke ve kızgınlık halleri, depresyon, yalnızlık ve stres verilebilir. Öte yandan yalnızca olumsuz durumlarda değil, kişinin çok mutlu olduğu zamanlarda da normalin üzerinde beslendiği görülebilmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere duygusal beslenme, normalin üzerinde gerçekleşen olumlu veya olumsuz duygu durumlarına karşı vücudun vermiş olduğu bir tepkidir. Bu tarz durumlarda Meditasyon veya Yoga yaparak zihnini bu olumsuz duygulardan uzaklaştırabilirsin. Bu duyguları ve enerjileri dengelemek, seni yemeye iten sebepleri ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır. Günlük Yoga Rutini dersini hayatının bir parçası haline getirmeye ne dersin?

Bu tarz süreçlerde daha fazla yemek yememizin en önemli sebebi vücudumuzun yemek yedikten sonra salgıladığı mutluluk hormonu… Bu hormon kısa bir süre için bizi kaçmak istediğimiz duygulardan uzaklaştırarak mutluluk verebilir. Ancak vücudunun bu hormonu salgılaması için daha sağlıklı ve kalıcı bir yöntem var. O da spor yapmak… İyi Yaşa‘da bulunan Fitness ve Pilates dersleri sana bu konuda yardımcı olabilir. Tüm Vücut Antrenmanı serisi başlangıç için iyi bir tercih olabilir…

Belirtileri Nelerdir?

Duygusal beslenmenin tanımını okuyunca ister istemez şöyle bir geçmişe gidip benzeri durumlarda duygusal açlık yaşayıp yaşamadığını düşünmüşsündür. Dilersen kısaca duygusal açlığın belirtilerini birlikte inceleyelim. Hatta bunları iç dünyamızda yaşadığımız şekliyle ele alalım.

  • Aslında aç değilim ama sürekli yemek yiyesim geliyor.
  • Gün içerisinde çok acıkmasam da geceleri yemek yemeden uyuyamıyorum.
  • Bir restoranda yemek yiyen insanları gördükçe aç olmasam dahi o restorana oturup bir şeyler atıştırmak istiyorum.
  • Öğünlerde çok yemek yemesem bile çalışırken veya bir şeyle meşgulken ağzımın hep dolu olmasını istiyorum.
  • Bazen canım o kadar çok çikolata çekiyor ki marketteki bütün çikolataları satın alsam doymazmışım gibi hissediyorum.

Bu cümlelerden en az bir tanesi sana tanıdık geldi mi? 😊 

Duygusal Açlık Nasıl Önlenebilir?

Öncelikle endişelenmeni gerektirecek bir durum olmayabilir. Ara sıra yaptığın gece kaçamakları, güzel bir tabağın ikincisini istemen veya çikolatayı biraz fazla kaçırman gayet normal bir durumdur. 

Duygusal açlığı gerçekten de bir yeme bozukluğu şeklinde tanımlamak için kişinin bu tür alışkanlıkları sürekli hale getirmesi gerekmektedir. Bir az önce sıraladığımız belirti cümleleri, bir rutin haline geldiyse ve sürekli yemek yeme isteği oluşuyorsa bu durum, bir yeme bozukluğu olarak tanımlanabilir.

Peki, nasıl önlenir? İlk şartı, durumu olduğu gibi kabul etmek ve duygusal açlık içerisinde olunduğunun farkında olmaktır. Bu durumun farkında olduktan sonra kişi, günlük öğünlerinde sağlıklı ve doyurucu gıdalarla beslenip mümkünse yediği yemekleri not etmelidir. Ayrıca sağlıklı bir uyku da bu durumla baş etmenin olmazsa olmazıdır. 

Sağlıklı ve kaliteli bir uyku için yoga eğitmenimiz İrem Ortaç’tan Uyku Öncesi Yoga dersini dinlemek ister misin?

Ayrıca  İyi Yaşa Mutfak’ta senin için hazırlanmış sağlıklı ve lezzetli tarifleri hemen şimdi keşfedebilirsin. iyi yaşa app nedir

Bir Uzman Tavsiyesi Alınmalı

Bütün bu önlemlere rağmen kişide duygusal açlık devam ediyorsa muhakkak bir uzmana danışılmasında fayda var. Az önce belirttiğimiz ipuçlarıyla bu sorunun üstesinden gelinilmesi mümkün olabilir. Ancak bazen sorunun temeline inilip bir uzmandan yardım alınması da gerekebilir.

Dikkat!

Duygusal beslenme sorunuyla mücadele edilirken bazı durumlarda kişi; yemek yemeyi tam anlamıyla kesebilir ve bu çok daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu sebeple bir uzmana görünmekte ve uzmanın yönlendirmelerine göre hareket etmekte fayda var. Önemli olan az ya da çok beslenmek değil; vücuduna uygun, sağlıklı ve düzenli beslenme rutinini günlük hayatına dahil etmektir.

iyi yaşa. app 

Bu ve benzeri daha birçok içeriğimize istediğin yerde istediğin zaman ulaşmak için mobil uygulamamızı indirmeyi sakın unutma! Fitness’tan yogaya sağlıklı beslenmeden meditasyona kadar eğlenceli ve bir o kadar da bilgilendirici içeriklerimiz; App Store, Google Play ve Huawei App Gallery’de seni bekliyor.  www.bit.ly/iyiyasaapp

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!