Kundalini yogaşarkı söylemenin, nefes egzersizlerinin, ilahi söylemenin ve tekrarlayan yoga duruşlarının bulunduğu bir yoga türü. Kundalini yogada temel amaç, enerjini harekete geçirmen. Burada harekete geçen bir diğer yer de shakti’n. Shakti, omurga tabanında olduğu düşünülen ruhsal enerji. Kundalini yoga ile bu enerjiyi uyandırmak ve farkındalığın artışı sağlanıyor. Bundan kaynaklı olarak bazı uzmanlar Kundalini yogaya “farkındalık yogası” diyebiliyor. Bugün Kundalini yogadan bahsedeceğiz.
Kundalini Yoga Nedir?
Yoga öğretileri ile ilgilenmeye başlayan herkesin aklını en çok kurcalayan sorulardan biri Kundalini yoga nedir sorusu. Dünya çapında uygulanıyor olsa da kökenleri hakkında net bir bilgi yok. Kundalini enerjisi kavramı yüzyıllar boyu bilinen bir kavram. Kundalini yoga da bu enerjiyi harekete geçirebilmek üzere uygulanıyor. Enerjinin omurgan boyunca yukarı yönde çakralardan hareket etmesine izin veriyor. Bunu söylemişken yoga çakralarını da hatırlatmakta fayda var;
Kök çakra
Sakral çakra
Solar pleksus çakra
Kalp çakrası
Boğaz çakrası
Üçüncü göz çakrası
Taç çakra
Kundalini enerjisi yükseldikçe bu 7 çakranın dengelendiği biliniyor. Bu da ruhsal iyilik halinin iyileşmesine sebep oluyor. Düzenli olarak pratik yapılması halinde de bu yoga türünün kişiyi Kundalini yoga psikolojisi ile tanıştırdığı söyleniyor. Bu manevi aydınlanmaya ise “Kundalini yoga uyanışı” deniyor. Sezgisel ve derin bir rahatlama dileğindeysen Kundalini yoga ile aradığın huzur ve farkındalığı bulabilirsin.
Kundalini yoga, diğer yoga türlerinden daha manevi bir uygulama olarak görülüyor. Kundalini’de fiziksel hareketler olsa da ana odak noktası fiziki değil. Burada daha çok içsel bir amaç var. Aynı şekilde Kundalini, diğer yoga öğretilerine göre daha tekrarlayıcı ve kurallı olmasıyla dikkat çekiyor. Diğer yoga öğretilerinde nefesinle akarsın. Kundalini yogada ise şarkı söyleme, hareket etme ve nefes egzersizleri uygulama gibi öğeler daha kuralcı ilerler. Zuhal Özyurt’un hazırladığı Pranayam Serisi ile Kundalini Yoga’yı deneyimleyebilirsin.
Kundalini Yoga Faydaları Nelerdir?
Kundalini yoga yapanlar uzun vadede çeşitli faydalar aldıklarını ifade ediyor. En başta Kundalini yoganın fiziksel faydalarından çok asıl odak noktasının içsel fayda olduğunu bilmelisin. Temelde çakralar ve bunların ruh sağlığını, düşüncelerini ve genel sağlığını nasıl etkilediğine yönelik derin bir farkındalık içeriyor. Aynı şekilde içindeki enerjiyi kanalize etmen de ana hedefler arasında. Binlerce kriya içeren Kundalini, kriya’lardaki her pozda vücudun sinir ve endokrin sistemi gibi farklı sistemlerini güçlendirebilmek üzere özenle tasarlanmış. Kalp Merkezini Açıcı Kriya Akış‘ın sakinleştirici etkisi ile gereksiz duygu ve düşüncelerden uzaklaşarak daha fazla anda kalmaya odaklanabilirsin.
Kundalini yoga faydaları fiziksel ve zihinsel olarak çok çeşitli. Depresyon, korku, yorgunluk, anksiyete, öfke, üzüntü ve yalnız hissetme gibi günlük hayatı olumsuz etkileyen sorun alanlarını iyileştirmeyi hedefliyor. Geniş bir meditasyon repertuarına seslenen Kundalini yoga; empati, gelişmiş karizma, artan yaratıcılık, artan enerji ve iç barış gibi faydaları getiriyor. Bazı araştırmalar, söz konusu yoga türünün depresyon ve anksiyeteye bağlı olan problemlerden hafıza kayıplarına kadar çeşitli soruna çözüm olduğunu gösteriyor. Öte yandan beyin işlevi, duygusal zeka, hafıza ve odaklanma gibi işlevleri geliştirmede de son derece etkili olduğu düşünülüyor.
Kundalini yoga uygulamaları ile çalışma başladığında zamanla daha çok faydasını keşfedebilirsin. Kundalini yoganın en iyi yönlerinden biri faydalarını kısa süre içinde görebilmek. Düzenli uygulamalarda daha sağlıklı, daha mutlu ve daha enerjik hissetmeye başlayabilirsin. Kundalini yoga mantraları ve güçlü nefes çalışması daha fazla yaratıcılığını uyandırıyor ve kendini daha ilham verici, güvenli ve üretken hissetmeni sağlıyor.
Kundalini Yoga Nasıl Yapılır?
Bu yoga türü ilgini çekiyor ve başlamak istiyorsan ilk etapta başlangıç hareketlerini yapmanı öneririz. Kundalini yoga başlangıç için denenebilecek duruşlar şunlar;
Lotus Duruşu: Bu bir temel oturma pozisyonu. Kalçalarının açılmasına yardımcı olduğundan bu bölgelerde herhangi bir gerginlik varsa zorluk hissetmen normal. Kalçanda sorun varsa bu duruştan olabildiğince kaçın ve yavaş hareket etmeye özen göster.
Kobra Duruşu: Bu duruş, özellikle Kundalini enerjisini harekete geçirmesi ile biliniyor.
Okçu Duruşu: Bu duruşun ise tıpkı bir savaşçı gibi kendine güvenir hissetmeni sağladığı söyleniyor.
Kundalini yoga hareketleri sırasıyla aşağıdaki altı öğeden oluşuyor;
Açılış ilahisi
Pranayama veya ısınma: Pranayama adı verilen nefes egzersizlerini içeriyor. Burada amaç nefes kontrolünü sağlamak.
Kriya: Burada bir dizi duruş, pranayama, el duruşları, meditasyon ve sesler bulunuyor. Bu aşamanın uzunluğu eğitmene bağlı değişiyor.
Meditasyon: Eğitmen, farkındalığını geliştirebilmen adına meditasyon süresince sana rehberlik ediyor.
Kapanış ilahisi
Yoganın faydaları gün geçtikçe daha çok fark ediliyor.Bu yüzden bugün sen de dahil birçok kişinin Kundalini yoga nasıl yapılır sorularını sorması çok normal. Kundalini yoga yapan bir kişi, meditasyon ve alıştırmalarını belirli bir sıraya koyması gerektiğini bilmeli. Uygulamayı yaparken belirlenen sıraya uyulmalı ve ve doğru bir kombinasyon yapılmalı. Böylece kişi, yaptığı sıralamaya uyduğunda kozmik bilinç sağlanıyor. Bu uygulamalara başlamaya karar veren bir Kundalini yoga öğrencisi, kısa sürede enerjinin harekete geçişini hissetmeye başlıyor.
Vücudunda oluşan hareketlenmeyi algılamada ustalaşan ve bilinçli şekilde çakralarını açmaya başlayan öğrenciler ise ileride uygulayıcı olmayı başarıyor. Eğer Kundalini yogaya yeni başlıyorsan 7 çakranı açmak, uyandırmak ve canlandırmak gibi karmaşık şeylere odaklanmadan yalnızca keyfini çıkarmanı öneririz. Enerjini yaymayı başlarıyla uygulamaya koymaya başladığında kendini ve çevrendekileri iyileştirmek üzere kozmik bir akış gerçekleştirebilirsiniz. İçindeki bu evrensel enerji seni ve çevrendekileri mutlu eder. Kundalini yogaya yeni başlıyorsan, merak ettiğin tüm cevapları bulabileceğin bir giriş videosuna buradan ulaşabilirsin.
Bir cevap yazın