İyi Yaşa

Kafein Hakkındaki Efsaneler ve Gerçekler

iyi yaşa app nedirKafein hakkında ortada dolaşan pek çok efsane bulunmakta. Gerçekler ile ilgili bilgi paylaşmadan önce “ Kafein nedir?’’ sorusuna yanıt vermek ve kafein hakkında biraz bilgi sahibi olmakta fayda var.

Kafein; kahve, çay ve kakao gibi besinlerde işlenmemiş haliyle bulunan uyarıcı etkilere sahip bir destek maddesidir. Besinler arasında en çok kafein miktarı ise kahve içerisinde bulunur.

Kafein, vücutta merkezi sinir sistemine etki etmektedir ve bu sebeple de vücutta bulunan yorgunluk hissini ortadan kaldırarak uykuya engel olur. 

Tabii ki her besin gibi kafeinin de fazla tüketimi sonrasında vücutta farklı etkileri görülebilmektedir.

Kafein hakkında bilinen efsaneler:

Kafeinin spordan hemen önce tüketilmesinin daha faydalı olduğu yönünde efsaneler vardır. Ancak gerçek başkadır. Kafein, spordan hemen önce değil en az yarım saat önce tüketilmelidir. 

Kafein ile ilgili yanlış bilinen diğer bir efsane de vücudu susuz bırakmasıdır. Kafein idrar söktürücü etkiye sahip olduğu için vücutta dehidrasyon yaratabilir şeklinde doğru olmayan bir inanış vardır ancak bunun gerçekleşmesi için vücut, anormal derecede kafeine maruz kalmalıdır. Su takviyesi alındığı müddetçe bu durumun yaşanması çok da olası değil. 

Bir diğer efsane ise kafein tüketiminin kalp rahatsızlıklarına sebep olmasıdır. Sağlıklı bir yetişkin için tek başına kafein tüketiminin bu tarz bir rahatsızlığa sebep olabilmesi pek de mümkün değildir.

Kafeinin Faydaları

Kafeinin doğru miktarda tüketildiği koşulda sanılanın aksine bazı faydaları da vardır.   

– Kafein, metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Ancak yine de uzmanlar, doğru miktarda tüketilmesi konusunda ısrarcı. Yine de metabolizmanı hızlandırmak için sporu tercih etmek daha doğru bir tercih olacaktır. Dilersen İyi Yaşa’da bulunan Metabolizmanı Hızlandır ve Metabolik Kondisyon Antrenmanı Serisini uygulayabilirsin. Ayrıca sana alternatif olarak enerji verecek olan H.I.I.T. workout’u yakından incelemek istersen bu yazıma göz atabilirsin. 

– Odaklanmayı arttırır. Odaklanmak için sana tavsiyem meditasyon yapman olacak. Uzun vadede kafein tüketimine göre çok daha olumlu sonuçlar alacağından eminim. Dilersen İyi Yaşa’da bulunan Meditasyon derslerini inceleyebilirsin. 

– Spor sonrası yorgunluğu azaltır.

– Kalsiyum seviyesini artırarak kas gelişiminde ve performans oranında artış sağlar.

Uyarıcı etkiye sahip olan kafein, saç köklerine giden kan dolaşımını da hızlandırır. Saça kafein uygulanarak saç derisindeki kan dolaşımının hızlanması sağlanabilir ve böylece saçların güçlenmesine ve dolgunlaşmasına yardımcı olunabilir. Evde Şampuan Yapımı atölyesi bu konuda sana yardımcı olabilecek bir diğer şey.

Yine de sana tavsiyem kahve yerine kendine başka alternatif içecekler bulman olacaktır. İyi Yaşa’da bulunan Smoothie Tarifleri sana bu konuda yardımcı olabilir. Dilersen ilk olarak elmalı Yeşil Smoothie‘yi deneyebilirsin. Elmanın kahveye göre çok daha fazla uyku açtığını biliyor muydun?

 Kafeinin Zararları

Her besinde olduğu gibi kafeini de doğru ve önerilen miktarda kullanmakta fayda var. Aksi takdirde vücudumuz için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

– Kafein kullanımı uyarıcı etkileri sebebiyle uykusuzluk, sinirlilik gibi ruhsal sorunlara sebebiyet verebilmektedir. 

– İdrar söktürücü özelliği sebebiyle su takviyesi alınmadan aşırı tüketilmesi, vücuttan fazla vitamin – mineral atılmasına sebep olabilir ve vücudu susuz bırakabilir.

– Migreni olanlar için baş ağrılarını tetikleyebilir.

– Fazla kafein alımı tansiyon değişimine sebep olabilir.

– Mide asidini arttıran kafeinin fazla tüketimi gastrite sebep olabilir. yemek-tarifleri

Özellikle yüksek tansiyon hastaları, hamileler ve kalp rahatsızlığı olan bireyler, kafein tüketim miktarına dikkat etmelidir. Sporcular ve performansı yüksek işlerle uğraşanlar da aynı şekilde kafein kullanımı ile fayda sağlamak için doğru miktarda tüketmelidir

Kafein Bağımlılık Yapar mı ?

Kafein bağımlılığı olan bireylerde, kafein tüketiminin bırakılması sonucu etrafı algılamada zorluk, odaklanmada zayıflık, kaygı bozukluğu ve baş ağrısı gözlemlenebilir. 

Kafein, vücutta hızlı bir şekilde emilip dağılabilir. Dolaşım sisteminde uzun süre tutulmaz, idrar yoluyla vücuttan atılabilir. Ancak kafeinin fazlaca tüketilmesi uzun vadede ciddi problemlere yol açabilir. 

Zararsız görünen fazla kafein tüketimi; diyabet, depresyon ve damar hastalıklarına sebep olabilir. Doğru kafein kullanımını, tüketeceğiniz miktarı gün içerisine yayarak sağlayabilirsiniz. Arka arkaya alacağınız kafein, faydadan çok zarara sebep olabilir. Bu sebeple bir defada tüketeceğiniz kafein miktarının 200 miligramı geçmemesi kafeinin sebebep olacağı zararlı etkilere karşı koruyucu olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Fitnessdan yogaya, meditasyondan farkındalığa alanında en iyi eğitmenlerin buluştuğu İyi Yaşa’ya hemen üye ol!

İyi Yaşa Bülten

İndirimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için bültenimize abone ol!